Nízkosacharidová dieta je strava s nízkým obsahem sacharidů, zejména ze sladkých jídel, těstovin a chleba. Místo toho konzumujete přirozené, neslazené potraviny, zejména přírodní bílkoviny, tuky a zeleninu.

Studie ukazují, že dieta s nízkým obsahem sacharidů vede ke snížení tělesné hmotnosti a zlepšení zdravotních ukazatelů.[1] Tato dieta se běžně používá po desetiletí a mnoho lékařů ji doporučuje.

Co je nízkosacharidová dieta?

Dieta s nízkým obsahem sacharidů znamená, že budete jíst méně sacharidů a vyšší podíl tuku. To lze také nazvat dietou s nízkým obsahem sacharidů, s vysokým obsahem tuku nebo take keto dietou. Poměr bílkovin se tedy nemění.

Po celá desetiletí nám bylo řečeno, že tuk poškozuje naše zdraví. Mezitím výrobky s nízkým obsahem tuků, ale plné cukru, zaplavily supermarkety. Byla to velká chyba, která se objevila současně se začátkem epidemie obezity, zejména v USA. I když to neprokazuje příčinu, je zřejmé, že nízkotučná strava nezabránila zvýšení obezity a je vysoce pravděpodobné, že tomu i přispěla.

Studie nyní ukazují, že není důvod se obávat přírodních tuků.[2] Během nízkosacharidové diety je tuk váším přítelem. Minimalizujte příjem jednoduchého cukru a škrobů a jezte zdravý tuk (ořechy, zdravé oleje, avokádo), který potřebujete k tomu, abyste se cítili spokojeně a měli energii.

Když se vyhnete cukru a škrobům, vaše hladina cukru se stabiliuje a hladina inzulínu se sníží. To vám pomůže zvýšit spalování tuků a cítit se nasyceně, čímž přirozeně snížíte příjem potravy a podpoříte hubnutí. Studie ukazují, že dieta s nízkým obsahem sacharidů může mimo jiné usnadnit hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

Základy nízkosacharidové diety

  • Co jíst: maso, ryby, vejce, listnatá zelenina rostoucí nad zemí a přírodní tuky (jako avokádo, ořechy, olivový olej apod.).
  • Co nejíst: cukr a škrobová jídla (jako chléb, těstoviny, rýže, fazole a brambory).

Jezte, když máte hlad a nejezte, když necítíte potřebu. Nemusíte počítat kalorie ani vážit jídlo. Nekupujte nízkotučné výrobky, které obsahují velké množství cukrů.

Co jíst při nízkosacharidové dietě

  • Maso: hovězí, vepřové, jehněčí, zvěřinové, drůbeží atd. Preferujte libové maso.
  • Ryby a mořské plody: mastné ryby, jako je losos, makrela, sardinky nebo sledě, jsou skvělé a mohou mít dokonce zdravotní přínosy díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin.
  • Vejce: vařené, smažené, míchané, omelety atd.
  • Přírodní tuky s vysokým obsahem tuků: Použití másla a smetany na vaření může zlepšit chuť vašeho proteinového jídla. Kokosový tuk, avokádo nebo olivový olej jsou také dobré možnosti. Vyhněte se GMO olejům (např. GMO sójový olej)
  •  Zelenina: květák, brokolice, zelí a růžičková kapusta, špenát, chřest, cuketa, lilek, olivy, houby, okurka, avokádo, cibule, papriky, rajčata, hlávkový salát.
  • Mléčné výrobky: vyberte si plnotučné možnosti, jako je smetana (40% tuku), řecký jogurt a sýry s vysokým obsahem tuků. Buďte opatrní s běžným mlékem , nízkotučné a nízkotučné mléko, protože obsahují hodně mléčného cukru.
  • Ořechy: skvělé jako zdroj zdravých tuků.
  • Bobule: jahody, borůvky, maliny. Všechny bobulovité ovoce (z angl. „berry“), které mají nízký glykemický index a glykemickou nálož, včetně nízký obsah fruktózy a cukrů. Jsou ideální jako dezert se šlehačkou.

Jezte vysoce kvalitní, minimálně zpracované potraviny s nízkým obsahem sacharidů a vyhýbejte se balenému zboží. Nakupujte na místních trzích u zemědělců.


[1] Dietary Intervention for Overweight and Obese Adults: Comparison of Low-Carbohydrate and Low-Fat Diets. A Meta-Analysis

[2] Evidence from randomised controlled trials does not support current dietary fat guidelines: a systematic review and meta-analysis